SPORTSTER FORTY-EIGHT CAFÉRACER
Deelname Battle of The Kings 2017
Deelname Battle of The Kings 2017
Onze deelname aan Battle of the Kings 2017 bevestigden we dit jaar met een herwerkte versie van de Sportster Forty-Eight®. Het werd een moderne caféracer met een old school look & feel uit de 70’s. De term ‘racer’ is in de vijftiger jaren ontstaan uit het feit dat er destijds flink werd geracet met deze omgebouwde motorfietsen, meestal van café naar café. Caféracers werden vroeger vaak zelf gebouwd bij gebrek aan sportieve uitvoeringen van motorfietsen.
Gebruikte onderdelen: Stuur (Harley Clubman), Engine Kit (Harley Rail Collection), Twee-in-eenuitlaat (Remus), Foot controls (Roland Sands Design), Spatbord achter & Zadel (Roland Sands Design)
In 2016 namen we deel met een chopperversie van de Sportster Iron 883™. Weinig verrassend voor ons publiek omdat “het onze stijl is”. So we’ve been told. We pretenderen zeker niet dat we old school roots hebben, maar zijn toch grote liefhebber van het genre en bouwen daarom dergelijke customs al heel lang. De reden waarom we dit jaar zijn afgestapt van ons vertrouwde pad was aldus onbetwist, we wilden verrassen! Om deel te nemen aan de Battle of the Kings laat Harley Davidson de customizers kiezen tussen 3 Dark Custom™ modellen. Wij lieten de Iron 883™ en Roadster™ links liggen en gingen resoluut voor de Sportster Forty-Eight® met zijn krachtige 1200cc Evolution® motorblok. Waarna we hem ombouwden tot een moderne caféracer en, zoals je kan zien, met een vette knipoog naar de seventies!
De tank is afkomstig van een Sportster 1200 Custom. Het spuitwerk ervan en ook dat van de andere onderdelen refereert naar AMF. De typische blauwe kleur met toch een minieme aanpassing om meer diepte te geven. Ook de typische AMF lijnen zie je in het spuitwerk terug. De gebruikte kleuren verwijzen dan weer naar onder andere de Amerikaanse vlag en naar de verschillende onderdelen op deze Dark Custom™. Wit, bijvoorbeeld, herhaalt zich in de vintage handgrepen, die jou met hun look-and-feel vijftig jaar terug in de tijd katapulteren, en het rood keert uiteraard terug in het kleine, ronde achterlicht. Dat lineaire dat over de ganse motor terugkeert zorgt voor een uitgebalanceerd geheel. In de banden (Shinko) een vette witte lijn en de gedetailleerde freeslijnen in het motorblok (Harley Rail Collection) zijn enkele voorbeelden.
Ook het kleppendeksel in het motorblok moest eraan geloven. Bij aanschaf is de kit volledig zwart, maar wij behielden enkel het bovenste zwarte deel en voegden er onderaan terug chroom aan toe. Opnieuw om de balans met het voorste gedeelte en ook de uitlaat te behouden. En natuurlijk spreken we niet van een echte custom als ook de uitlaat geen grondige transformatie doorstaat. Bij het customizen van een uitlaat wordt nogal vaak gekozen voor een korte shotgun of de langere swept back pipes. Maar om de performance van de bike te optimaliseren paste een omhoogstaande twee-in-eenuitlaat (Remus) hier het best. Een motor is meer dan schoonheid alleen en moet vooral een plezier zijn op de weg vinden wij.
Om te beginnen monteerden we een groter voorlicht (Fatboy ’96) wat typisch is voor het genre. In de jaren zeventig werden veel onderdelen niet gespoten maar gemaakt uit aluminium. Dus geen verchroomd voorlicht zonder een al even glanzend voorspatbord natuurlijk. Vervolgens namen we het stuur in, euh, onder handen. De originele clip ons zijn vervangen door het forsere Harley Clubman stuur. Een compact stuur dat het geheel lekker opgezet maakt. Bovendien konden hierdoor de kilometerteller en de standaard bediening van de Sportster Forty-Eight® behouden blijven.
Afwerking en accessoires zijn over de ganse lijn minimaal en functioneel. Zoals de onderdelen uit de Joker Machine collectie. Hier komen onder andere de strakke luchtfilter, de minimalistische voorpinkers en de praktische Fuel Flip benzinedop van. De voorpinkers van Joker Machine zijn nauwelijks zichtbaar en toch aanwezig. De ronde achteruitkijkspiegel, die ook typisch is voor de tijd waaruit deze motor afstamt, is voor de looks en het comfort naar beneden gericht. Dat lijkt voor sommige riders misschien geen logische keuze, maar het is even gemakkelijk om onder je elleboog door naar achterliggend verkeer te kijken en het past bovendien uiterst goed in dit sportieve ontwerp. Verder naar achter zijn er nog de achteruitgezette controlls, het gestikte lederen zadel en de achtergardebou van Roland Sands Design, de achterpinkers van Kellerman en het bolvormige Biltwell achterlicht. Toeters en bellen vraagt deze zelfgebouwde motorfiets niet, eenvoud en stijl is namelijk wat hem authentiek maakt.
Voor meer info in verband met de gebruikte onderdelen of vragen rond het bouwen van een eigen custom, neem je best contact met ons op. Elk project is verschillend, elke motorliefhebber heeft zijn eigen unieke wensen en die kunnen het best ingeschat worden als we elkaar eerst wat beter leren kennen. Wil je inspiratie opdoen, altijd welkom!